Президентът на Франция в периода 2007-2012 г. Никола Саркози бе осъден

...
Президентът на Франция в периода 2007-2012 г. Никола Саркози бе осъден
Коментари Харесай

Осъдиха Никола Саркози на 3 години затвор за корупция

Президентът на Франция в интервала 2007-2012 година Никола Саркози бе наказан на три години затвор за корупция, съобщи Би Би Си.

Бившият държавен глава е наказан на 2 години условно отнемане от независимост и 1 година дейно, която може да бъде излежана под домакински арест с електронна гривна. Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана.

66-годишният някогашен президент на Франция бе приет за отговорен в опит да подкупи някогашния върховен магистрат Жилбер Азибер, предлагайки му влиятелен пост в княжество Монако в подмяна на поверителна информация по към този момент прекъснато следствие против неговата политическа партия.

Аизбер и някогашният юрист на Саркози –Тиери Ерзог, получиха същите присъди.

Така Саркози става вторият френски президент, наказан за корупция, след починалия Жак Ширак, който получи двегодишна условна присъда през 2011 година за основаване на фиктивни работни места в кметството на Париж за свои политически съратници, когато е бил кмет на френската столица. Ширак умря през 2019 година

Прокурорите желаеха четиригодишна присъда за Саркози, от които 2 години условно.

Делото започва през октомври след запис на диалог сред Азибер и Ерцог, които бяха подслушвани от следователи, проверяващи обвинявания, че Саркози е получил нелегално финансиране от наследницата на L`Oreal Лилиан Бетанкур за кандидатпрезидентската си акция през 2007 година

До тези обвинявания пък се стигна, откакто Саркози и Ерцог бяха подслушвани по отношение на друго следствие за хипотетично финансиране от Либия на същата акция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР